Selasa, 24 Ogos 2010

Lintah- kes 2

Seorang lelaki 37 tahun disajikan kepada jabatan kecemasan Thomas Jefferson University mengikuti avulsion traumatis dari hujung hidungnya dengan kesan gigitan manusia dalam satu pergaduhan. Rangkaian hidung dibawa ke bahagian kecemasan, Pemeriksaan fizikal pada saat mendedahkan kecacatan hidung yang meliputi hujung hidung dengan sebahagian dari tulang rawan lateral kanan bawah, segitiga lembut dan sebahagian dari columella anterior (gambar 1).
Tidak ada pembuluh vena atau arteri telah dikenalpasti dalam kecacatan atau rangkaian diamputasi untuk anastamosis mikrovaskuler.
Rangkaian diamputasi mengandungi kulit, tulang rawan, dan mukosa hidung dan diukur kurang lebih 2,5 cm x 2,5 cm (gambar 2). Pesakit dirawat dengan infus dan antibiotik termasuk cefavolin di jabatan kecemasan. Selain itu, luka itu deras pengairan dengan larutan antibiotik. Pesakit itu kemudian dibawa ke ruang pembedahan untuk debridemen lebih banyak luka dan replantation bedah dari rangkaian nasal diamputasi sebagai jahitan komposit dengan anestesi umum.
Total waktu sekitar 8 jam. cebisan kembali ditanamkan lebih sama tulang rawan di hujung hidung lebih rendah menggunakan sela 6-0 Monocryl (Ethicon ®) jahitan. Kulit kemudian didekati dengan penutupan terputus (gambar 3).
Cebisan itu akan dibangunkan kesesakan vaskular dan memar
(gambar 4), jadi ubat lintah diletakkan pada gratifik tersebut. Mereka segera menjadi membesar dan diselesaikan sebahagian besar memar di daerah
(gambar 5). Sebuah barang dari Xeroform (Kendall ®) kasa diaplikasikan dan ditutupi dengan Aquaplast (WFR Aquaplast Co ®) perisai sesuai ke hujung hidung.

rawatan pasca-operasi termasuk liputan antibiotik dilanjutkan dengan ampisilin IV / sulbaktam dan profilaksis perubatan HIV dengan Combivir ® dan vaksinasi Hepatitis B. Pada debit gratifik tersebut nampak merah muda dengan minimum

Satu bulan seterusnya memperbaiki awalnya, pesakit menunjukkan hidup flap besar seperti digambarkan oleh daerah dihuraikan ungu dalam gambar 6. Kegagalan berlaku sepanjang segitiga lembut.

Ini akhirnya diperbaiki dengan putar di tutup dari tepi kulit dicangkok untuk membolehkan lapisan injap hidung dalaman dan berperingkat flap medial krura komposit dari collumela hak untuk merekonstruksi segitiga perisian (gambar 7).Peter Seymour, Winokur Ron, Greg Artz Pribitkin, Edmund: sukses Non-mikrovaskuler Petua replantation hidung Selepas Avulsion Trauma. Journal Internet Bedah Plastik. 2006. Volume 2 Nombor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan