Khamis, 1 Disember 2011

Abstrak Lintah Medicinalis

Hirudo medicinalis, lintah perubatan, yang digunakan postoperatively dalam perubatan moden. Jangkitan oleh Aeromonasoccur sehingga 20% daripada pesakit melainkan jika rawatan pencegahan antibiotik ditadbir. Jangkitan yang dikaitkan menunjukkan keperluan untuk pemahaman yang lebih baik saluran penghadaman flora ofH. medicinalis. Kajian awal melaporkan kehadiran spesis yang bakteria dalam saluran pencernaan dan mencadangkan bahawa bakteria ini endosymbionts yang menyumbang kepada pencernaan darah. Dalam kajian ini,bakteria dari saluran pencernaan dan mencirikan mereka biochemically. Keputusan ujian biokimia mengenal pasti diasingkan sebagai Aeromonas veronii biovar sobria. Pengenalan spesies ini telah disokong oleh perbandingan urutan rantau ubah gen pengkodan untuk rRNA 16S. Dalam cerakin penjajahan, derivatif rifampin tahan yang simbiotik mengasingkan makan dalam satu mil darah medicinalis H.. Terikan dijajah saluran penghadaman pesat dan mencapai kepekatan yang sama dengan flora bakteria. Untuk pertama 12 h, dalam masa dua kali ganda vivo adalah 1.2 jam pada suhu 23 ° C. Selepas 12 h, pada kepadatan sebanyak 5 × 107 CFU / ml, menunjukkan pengurangan ketara dalam kadar pertumbuhan bakteria. Dua manusia mengasingkan tahi, dikenal pasti sebagai Aeromonas hydrophila dan A. veronii biovar sobria, juga mampu untuk menjajah saluran penghadaman. Data-data ini menunjukkan bahawa bakteria culturable utama dalam perut lintah medicinalis H..Dalam perubatan moden, Hirudinaria medicinalis, lintah perubatan, digunakan postoperatively untuk melegakan kesesakan vena dan meningkatkan kadar kejayaan dalam kes-kes pembedahan plastik yang bermasalah . Dengan penggunaan yang meningkat, ia ditemui bahawa sehingga 20% daripada pesakit yang dirawat telah dijangkiti oleh Aeromonas, endosymbiont dilaporkan H. medicinalis . Jangkitan ini boleh dicegah dengan rawatan pencegahan antibiotik. Peningkatan penggunaan H. medicinalis dan potensi untuk jangkitan telah dihidupkan semula kepentingan dalam flora saluran penghadaman dan dalam interaksi flora bakteria dengan lintah perubatan.


Suapan Hirudo medicinalis semata-mata pada darah vertebrata Selepas lintah melekat, kelenjar air liur merembeskan beberapa sebatian, seperti 1 anestetik, vasodilator, faktor merebak, dan inhibitor proteolitik . Ia adalah mendalilkan bahawa ia adalah gabungan pelbagai molekul yang dibebaskan dan pemindahan darah yang memberi manfaat kepada pesakit dengan cara yang tidak boleh ditiru dengan farmaseutikal. Semasa menghisap, lintah perubatan boleh menelan darah yang berat sehingga enam kali berat badan (24). Darah ditempatkan dalam perut lintah yang luas yang mencakupi sebahagian besar jumlah badannya. perut lintah yang memiliki 10 pasang poket sisi, perut lintah atau (CECA), dan satu pasangan posterior perut CECA yang menyediakan ruang storan tambahan (Grafik 1). Sel-sel darah tertumpu dengan excreting air dari darah dimakan dan boleh disimpan utuh sehingga 6 bulan. Pencernaan dan penyerapan adalah difikirkan berlaku di dalam usus dan boleh dibantu dengan simbion bakteria, seperti yang dicadangkan oleh kesan rawatan antibiotik pada saluran penghadaman fisiologi.Rajah1.


Lukisan medicinalis H. ventrally dibedah siasat. Saluran penghadaman seekor lintah dewasa ditunjukkan. Rahang (J), pharnyx (P), tanaman (C), sisi cecae (LC), cecae posterior (PC), usus (I), dan orang tolol posterior (PS) ditunjukkan dan dilabel. Bar, 0.5 sm.Kajian awal melaporkan kehadiran spesies bakteria dalam saluran pencernaan lintah medicinalis. Bakteria telah dianggap sebagai endosymbionts mutualistic, mungkin membantu dalam pencernaan darah, mencegah bakteria lain dari membiak dan atau membekalkan nutrien yang penting untuk saluran darah pesakit. Endosymbionts telah dikenal pasti sebagai monokultur Aeromonas hydrophila. Sebaliknya, kajian yang lebih baru-baru ini melaporkan pengasingan 11 spesies dari sembilan genera, termasuk A. hydrophila . Dalam kajian kuantitatif oleh Wilde utama, ia menunjukkan bahawa 3 hari selepas lintah-lintah diberi makan, populasi bakteria mencapai kepekatan 8.5 × 107 CFU / ml. Satu kajian yang kemudiannya mencadangkan bahawa perencat protease yang dikesan dalam perut saluran penghadaman mencegah percambahan pesat yang endosymbionts . Pengesanan proteinases di dalam usus, mencadangkan agar saluran darah pesakit boleh dapat mencerna darah tanpa bantuan endosymbionts. Pada masa ini, identiti, percambahan dan fungsi flora bakteria yang hadir dalam saluran penghadaman masih tidak menentu.


Spesies Aeromonas sentiasa ada dalam persekitaran air tawar dan patogen manusia yang penting dan ikan . Aeromonas hydrophila, Aeromonas veronii biovar sobria, dan Aeromonas caviae telah terbabit dalam menyebabkan septisemia, jangkitan luka, dan cirit-birit pada manusia. Kekerapan cirit-birit nampaknya lebih tinggi di kalangan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Kajian faktor-faktor penting kebiasaan untuk cirit-birit adalah terhad oleh kekurangan model haiwan yang sesuai. Baru-baru ini, model penjajahan yang menggunakan tikus yang dirawat streptomycin atau ayam telah dibangunkan, tetapi model ini tidak menghasilkan sebarang tanda-tanda cirit-birit . Pembangunan model haiwan yang akan membolehkan pengenalpastian faktor yang penting dalam penjajahan persekitaran saluran pencernaan dan interaksi dengan epitelium haiwan ( saluran darah ) adalah penting untuk kajian Aeromonas.


Dalam kajian ini, para saintis mahu menangani kehadiran, identiti, dan bilangan bakteria culturable hadir dalam perut lintah medicinalis H.. Di samping itu, saintis telah membangunkan assay yang akan membolehkan penentuan kinetik penjajahan dan kecekapan penjajahan spesies Aeromonas yang berlainan. Keputusan ini menyediakan asas bagi penggunaan nonpathogenic ini persatuan of Aeromonas dan H. medicinalis sebagai model untuk interaksi saluran penghadaman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan